Αυχενική Δυστονία

Αυχενική Δυστονία

Είναι η πιο συχνή περίπτωση εντοπισμένης δυστονίας, άγνωστης αιτιολογίας, που εμφανίζεται στις ηλικίες 30-50 ετών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της είτε νωρίτερα είτε αργότερα. Κάποιες περιπτώσεις έχουν γενετική βάση, αλλά ο συσχετισμός δεν είναι ξεκάθαρος ακόμα. Υπάρχει περίπτωση εκτός από ιδιοπαθής, να οφείλεται στη δράση κάποιων φαρμάκων, κάποιων τοξινών καθώς και σε εκφυλιστικές εγκεφαλικές νόσους. Αφορά σε ακούσιες μυϊκές συγκάμψεις στους μύες του λαιμού, που είναι είτε συνεχείς είτε εμφανίζονται ως σπασμοί. Η εξέλιξη της ασθένειας είναι απρόβλεπτη και ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Πολλές φορές εμφανίζεται δυστονία ως σύμπτωμα κάποιας άλλης νόσου.

Συμπτώματα

Ίσως ξεκινήσουν με αργό ρυθμό. Οι μυϊκές συγκάμψεις των μυών του λαιμού οδηγούν σε χαρακτηριστικές θέσεις το κεφάλι, με την πιο συχνή να είναι το ραιβόκρανο, δηλαδή το γύρισμα του πηγουνιού προς τον έναν ώμο, ώστε το κεφάλι να περιστρέφεται στα πλάγια (torticollis). Μπορεί όμως το κεφάλι να κινείται προς τα μπροστά (anterocollis), ή προς τα πίσω (retrocollis) ή προς τη μία πλευρά (laterocollis). Μπορεί επιπλέον να υπάρχει σήκωμα του κεφαλιού πάνω από τους ώμους είτε προς τα μπροστά είτε προς τα πίσω. Γενικά, υπάρχει συνδυασμός κινήσεων με διαφορετικές γωνίες κλίσης. Ίσως συνυπάρχει τρόμος στα χέρια. Τα συμπτώματα αυτά ίσως χειροτερεύουν λόγω άγχους ή έντονων συναισθημάτων και ενεργοποιούνται με συγκεκριμένες στάσεις σώματος. Ίσως βελτιώνονται με συγκεκριμένους χειρισμούς, όπως ακουμπώντας το πηγούνι ή το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλοκών, όπως η αυχενική στένωση, η αρθρίτιδα αυχενικής μοίρας και συμπίεση των νεύρων.

Ο πόνος εντοπίζεται στην πλευρά που γυρίζει το κεφάλι, όπου οι μύες υπερλειτουργούν και γίνεται αντιληπτός ως μυϊκός πόνος που μπορεί να είναι δυνατός και να προκαλέσει ως και αναπηρία.

Διάγνωση

  • Λήψη ατομικού ιστορικού.
  • Κλινική εξέταση.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ακολουθείται στρατηγική αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και ανακουφιστική θεραπεία των συγκάμψεων. Υπάρχουν τρεις πιθανές προσεγγίσεις που αφορούν σε ενέσιμη χορήγηση βουτουλίνης, φαρμακευτική αγωγή από το στόμα και χειρουργικές επεμβάσεις στα νεύρα, που γίνονται είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.

Συνίσταται επιπλέον η φυσικοθεραπεία.