Οι λευκοδυστροφίες είναι σπάνιες, μεταβολικές, εξελισσόμενες και κυρίως κληρονομικές ασθένειες. Ονομάστηκαν έτσι από τη «λευκή» ουσία – μυελίνη, που μονώνει προστατεύοντας δομές του νευρικού συστήματος, διασφαλίζοντας και τη μεγάλη ταχύτητα διάδοσης των νευρικών σημάτων. Στις λευκοδυστροφίες διαταράσσεται η ανάπτυξη ή η διατήρηση της μυελίνης, γεγονός που οφείλεται σε πληθώρα μεταλλάξεων σε διάφορα γονίδια. Ανάλογα με το γονίδιο και τη μετάλλαξη αυτού, διακρίνονται πολλές κατηγορίες λευκοδυστροφιών και παρουσιάζεται ποικιλία συμπτωμάτων. Μπορεί να κληρονομηθούν είτε αυτοσωμικά με υπολειπόμενο ή επικρατή τρόπο είτε με φυλοσύνδετο τρόπο. Ενδέχεται όμως να οφείλονται και σε τυχαίες μεταλλάξεις. Μοιάζουν με την πολλαπλή σκλήρυνση (MS), εφόσον και σε αυτήν την ασθένεια υπάρχει απώλεια μυελίνης, όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι αυτοάνοσο το αίτιο.
Ονομαστικά, κάποιες από τις λευκοδυστροφίες είναι:
Τα συμπτώματά τους μπορεί να ξεκινήσουν να εμφανίζονται από τη γέννηση ή κατά την παιδική ηλικία ή κατά την ενήλικη ζωή, ανάλογα τον τύπο της μετάλλαξης. Κάθε τύπος λευκοδυστροφίας επηρεάζει διαφορετικά σημεία της θέσης της μυελίνης με αποτελέσματα διαφορετικό φάσμα συμπτωμάτων. Μπορεί να επηρεαστεί η κίνηση, η ανάπτυξη, η όραση (ακόμα και τύφλωση προοδευτικά), η μνήμη (άνοια σε ορισμένες περιπτώσεις), η σκέψη, η ισορροπία. Μπορεί να αναπτυχθούν μυϊκές συγκάμψεις, νυσταγμός, ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια, μακροκεφαλία, υποτονία, προβλήματα ομιλίας, καρδιολογικά προβλήματα, παράλυση, ηπατοσπληνομεγαλία, ημικρανίες και ιχθύαση (ξηρό και λεπιδώδες δέρμα).
Είναι συμπτωματική ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και ορθοπεδικά η σκολίωση με τις συγκάμψεις. Συνίσταται η φυσικοθεραπεία και κατάλληλες ασκήσεις, καθώς και υποστηρικτικές συσκευές για την κίνηση (π.χ. ορθοτικές και αμαξίδια), διατροφική υποστήριξη, φαρμακευτική χορήγηση ενζύμων, που μπορεί να λείπουν σε κάθε περίπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται πλασμαφαίρεση, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή μυελού οστών και τελευταία εφαρμόζεται γονιδιακή θεραπεία.